sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Lepokausi- lepokaudella lepää sekä kasvi että kasvin hoitaja

Sysksyn auringonsäteiden tankkausta kukkaikkunalla

Me ihmiset täällä pohjolassa olemme tottuneet vuodenaikojen vaihteluun. Syksyllä ihastelemme lehtipuiden värikylläisyyttä ennen lehtien varisemista. Pihoilla haravoidaan ja valmistetaan puutarhaa talvikuntoon. Lehdetön lepokausi alkaa talven ajaksi.
Kevään taas koittaessa lehtipuiden silmut pullistuvat ja myöhemmin uudet, vihreät lehdet täyttävät puut, kasvukausi alkaa.

Nämä yllämainitut elintavat koskevat myös valtaosaa huonekasveistamme. Tosin huonekasvimme eivät pudottele lehtiä noin radikaalisti kuin lehtipuut. Huonekasvimmekin vuoroin kasvavat ja vuoroin lepäävät. Tätä kirjoittaessani kasviemme lepokausi on alkanut valon määrän vähennyttyä ja ilmojen viilennyttyä.

Sekalainen seurakunta

Huonekasvit tarvitsevat lepokauden valon määrän vähentymisen vuoksi. Ne saattavat kitua ja jopa menehtyä, mikäli hoitoa jatketaan kesän valoisien olosuhteiden tavoin runsaalla kastelulla ja lannoittamisella.

Syys- ja talvikautena useimpia huonekasvejamme kastellaan niukasti ja lannoittamisesta tulisi pikkuhiljaa luopua kokonaan. Talven koittaessa lannoitus lopetetaan kokonaan.
Ole tarkkana milloin kastelet, kasvualustan tulee kuivua kasteluiden välillä kokonaan. Kastellessasi kastele juuripaakku läpikotaisin ja anna taas kuivaa kokonaan ennen seuraavaa kertaa.
Onnenapila ja hiussaniainen syysauringossa

Jos ostat uuden kasvin lepokauden aikana, anna sen olla rauhassa ostoruukussa seuraavaan kevääseen.  Keväällä kasveilla on parhaimmat mahdollisuudet juurtua uuteen kasvualustaansa kun kasvu on voimakkaimmillaan. Vaikka sormesi syyhyäisivät mullanvaihtohommiin, niin odottele suosiolla kevättä ja valoisaa aikaa.

Ikäväksemme aika moni kasveistamme kärsii lepokaudella, sillä valon määrä on todella vähäinen. Lisäksi asuntojamme lämmitetään ja ilmankosteus on riittämätön kasvejamme ajatellen. Talvi on todellinen koettelemus kasviharrastajalle.

Tsemppiä syksyn ja talven haasteisiin rakkaitten kasviemme parissa!

Pikkuruinen aasinkorva (Pinkarrow) ja kaverina juurakkovehka (Black velvet)


sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Kultaimarre, kotimaisen kallioimarteen kaukainen systeri

Kultaimarre tieteelliseltä nimeltään Phlebodium aureum kuuluu sannikkaiskasveihin. Otsikkoon viitaten, se on sukua kotimaisissa metsissämme kasvavalle kallioimarteelle.
Äkkivilkaisulla kultaimarteessa ei ole mitään kultaista!? Koko kasvihan näyttää harmaan ja hopean sävyttämälle. Kasvin nimi juontuukin sen kullankeltaisesta juurakosta, joka suikertaa karvaisena kasvualustan pinnalla.

Kultaimarteet valon siivilöimänä. Kukka ja Sisustus Neilikka, Lahti

Kultaimarre on kasvutavaltaan epifyytti. Se kasvaa alkuperäisesti trooppisella vyöhykkeellä esim. puunrungolla tai sammaleisen kiven päällä päällyskasvina. Juurakko on kiinnittynyt alustaansa, puunrunkoon, eikä ole hautautuneena kasvualustaan. Kauttaaltaan kullankeltaisen karvoituksen peitossa oleva juurakko kätekee sisälleen uusia kasvupisteitä, joista uudet lehdet puhkeavat. Juurakon karvoituksella on myös elintärkeä tehtävä, kasvi ottaa sen avulla käyttöönsä ilmasta kosteutta ja ravinteita. Näiden ominaisuuksien vuoksi, kotikasvatuksessa onkin tärkeää olla hautaamatta juurakkoa kokonaan multaan. Kasvi kyllä kasvattaa kultaisesta juurakostaan mullan sisälle ns. imujuuriston, jolla kiinnittyminen, kosteuden ja ravinteiden otto varmistetaan.

Tarkastellaanpa sitten kultaimarteen lehdistöä.
Pääväritykseltään lehdistö on harmaan-vihreä. Harmauden lehdistöön tuo hennot silkkiset karvat. Niillä on samainen tehtävä kuin juurakon karvoituksellakin, ravinteiden ja kosteuden otto.
Lehtien alapintoja tarkasteltaessa saatat löytää sieltä pieniä mustan-ruskeita täpliä. Ne ovat itiöpesäkkeitä eikä niitä tarvitse säikähtää. Ne eivät ole ötököitä tai oire kasvitaudista. Sannikkaiskasvit lisääntyvät itiöistä.
Lehtien ulkomuoto on liuskainen. Puhutaan pariliuskaisesta lehdestä, jolloin liuskat lähtevät vastakkain lehdeltä. Kärkiliuska (lehden kärki) on pitkä ja lehdistö kauttaaltaan aaltoreunainen.

Kultaimarteen harmaan-vihreää lehdistöä. Kukka ja Sisustus Neilikka, Lahti

Kultaimarre kannattaa sijoittaa runsaaseen hajavaloon, paahdetta  tai pimeyttä tämä kasvi ei siedä. Kasvi tykkää lämpimästä kasvupaikasta, jopa +28 asteen lämpö kelpaa sille.
Lepokaudella lämpötilaa voi laskea, mikäli mahdollista. Mutta tällöinkään lämpötila ei saa laskea alle + 15 asteen.

Tämä kasvi pitää kosteudesta, eikä ota nokkiinsa vaikka kastelet sitä päivittäin, mikäli kasvupaikka on sille suotuisa. Mullan pinnalla olevan juurakon kultaiset karvat hylkivät ylimääräisen kosteuden, eikä mätäne. Kasvualustaa ei saa päästää kuivamaan.
Kultaimarre rakastaa sumuttelua ja kosteaa huoneilmaa. Joten hanki suihkupullo ja käytä sitä ahkerasti, mikäli ihastut ja hankit itsellesi tämän kasvin.

Kultaimarretta voit lannoittaa aivan tavallisten lannoiteohjeiden mukaisesti. Kaikki tavalliset ruukkukasvilannoitteet käyvät. Lue valmisteen ohje.

Kultaimarretta on helppo lisätä. Lisääminen tapahtuu helpoiten juurakkoa jakamalla. Itse suosin jakamista siten, että juurakon palassa jonka irroitan, on yksi valmis lehti ja yksi uinuva kasvupiste valmiina. Voit varovasti silitellä juurakkoa sormellasi ja mikäli tunnet juurakossa pienen kohouman on tämä merkki kasvupisteestä. Irroitetun juurakon palan voit kiinnittää kasvualustalla täytetyn ruukun pinnalle vaikkapa rautalankakoukkujen avulla, mutta älä hautaa palasta multaan. Tästä palasesta se pikkuhiljaa alkaa kasvamaan.

Kultaimarteita rautalankakorissa. Kukka ja Sisustus Neilikka, Lahti

Kultaimarre soveltuu mainiosti käytettäväksi kasviterraarioissa. Kasviterraarioissa kosteus ja lämpö säilyvät, siitähän kultaimarre tykkää. Kasviterraarion rakentamisesta olen kertonut aikaisemmissa postauksissani, käyhän kurkkaamassa.

Kultaimarre on viherryhmien piristys poikkeuksellisen värityksensä ja hauskan ulkomuotonsa vuoksi. Kultaimarretta voit kasvattaa myös amppelikasvina, sillä vanhemmiten sen lehdet kasvavat pituutta ja alkavat kaartua.

sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Brasilialainen hirrrrviö – menninkäisenlehti

Menninkäisenlehden tieteellinen nimi on Monstera obliqua. Tuo sukunimi Monstera on johdettu latinankielisestä sanasta monstrum, joka tarkoittaa epämuodostunutta, peikkoa tai hirviötä. Otsikkoon viitaten menninkäisenlehti on kotoisin Brasiliasta ja se köynnöskasvi.

Menninkäisenlehti aamuauringossa

Viihtyessään tämä kasvi on suhteellisen nopeakasvuinen ja se kasvattaa pitkiä köynnösmäisiä versoja. Kasvutapansa vuoksi se soveltuu hyvin vaikkapa amppelikasviksi.  Sitä voi koittaa kasvattaa myös sammalpaaluun tuettuna, johon se juurtuu pienten ilmajuuriensa avulla. Pieniä ilmajuuria ei saa leikata pois.

Menninkäisenlehdellä on huomiota herättävä lehdistö. Väritykseltään lehdistö on keskivihreä. Lehdet ovat muodoltaan herttamaisia ja ne ovat kooltaan kämmenen kokoisia. Mielenkiitoiseksi lehden tekee se, että siinä on koossapitävä ehyt reuna ja keskiosa lehdestä on epämääräisesti reijittynyt.

Mennikäisenlehden reijittynyttä lehdistöä

Menninkäisenlehti kannattaa sijoittaa hajavaloiseen kasvupaikkaan. Ihan aurinkoisessa tai varjoisassa kasvupaikassa se ei viihdy. Tavallinen huonelämpötila on sille riittävä.

Menninkäisenlehti kuuluu vehkakasvien heimoon ja tämän vuoksi se pitää runsaasta kosteudesta, kastelusta ja sumuttelusta. Kasvualusta ei saisi päästä kokonaan kuivamaan kasteluiden välillä talviaikanakaan. Ahkera lehdistön sumuttelu on sille hyväksi, sillä se alkuperäisestikin kasvaa Brasilian kosteilla suoalueilla. Lehtiä voi myös pyyhkiä kostealla rievulla, se ehkäisee tuholaisten ilmaantumista ja samalla hoituu pölyt pois lehtien päältä.

Kasvukaudella, kesäaikaan, lannoitusta tulisi antaa kerran viikossa. Talvella lannoitetaan kerran kuukaudessa. Helppokäyttöisimpiä lannoitteita minun mielestäni ovat kasteluveteen sekoitettavat viherkasvilannoitteet, joita voi hankkia päivittäistavarakaupoista.

Menninkäisenlehden kasvustoa

Mielestäni menninkäisenlehti on yksi mukavimmista kasveista sen veikeän ulkomuodon ja nopean kasvun vuoksi. Lisäksi se on myös helppohoitoinen.

lauantai 8. heinäkuuta 2017

Pirteät sitruspuut

Kukka- ja puutarhamyymälöissä näkyy nykyisin paljon kirkkaan keltaisen ja oranssin väreissä hehkuvia koristesitruspuita. Usein niiden ympärillä leijailee myös aivan ihana tuoksu, sillä jo yksikin sitruksen kukka tuoksuu suhteellisen voimakkaasti. Sitrukset kukkivat pienin valkein kukin.

Pirteän keltainen sitruuna. Flör kukka & puutarha, Turku

Yleisimmät kaupan olevat sitrukset ovat kumkvatti, jota myös kääpiösitrukseksi kutsutaan (x Citrofortunella microcarpa) ja sitruuna (Citrus limon). 
Kumkvatti kasvattaa pienet oranssiväriset hedelmät kun taas sitruuna on meille kaikille tuttu keltainen, soikeanpyöreä hedelmä. Koristesitrusten hedelmät ovat usein kitkeriä ja eivät niin hyvän makuisia kuin mihin olemme tottuneet. Ne onkin jalostettu koristekäyttöön ja syötävät, kaupassa myytävät sitrukset taas hyötykäyttöön. Koristesitruksien hedelmät ovat usein myös aikalailla täynnä siemeniä, eikä niin mukavia syötäviä.

Sitruksien lehtien sanotaan tuntuvan nappanahkalle ja tämä aikalailla pitääkin paikkansa. Lehtien väritys on keskivihreä, ne ovat soikeita ja teräväkärkisiä. Kumkvatilla lehdet ovat kooltaan pienemmät kuin sitruunalla.

Koristesitrukset ovat mainioita huonekasveja, mikäli sinulla on runsasvaloinen paikka tarjottavana näille kasveille. Nämä kasvit viihtyvät muutaman tunnin päivässä jopa suorassa auringonpaisteessa. Eteläikkunalle näitä ei kuitenkaan kannata sijoittaa, sillä aurinko porottaa sinne liikaa ja lehdet palavat.

Valoisassa ja suhteellisen aurinkoisessa paikassa kasvaessaan sitruksia tulee kastella myös aikalailla runsaasti. Multa ei saisi päästä kuivumaan kokonaan. Kokeile sormella multaa ja jos pintamulta vaikuttaa kuivalle, kastele uudemman kerran perusteellisesti. Valoisana ja lämpimänä kesänä tämä voi tarkoittaa kastelua jopa joka toinen päivä.

Sitrukset pitävät kosteasta huoneilmasta ja ahkera vedellä sumuttelu tekee sille hyvää. Sumuttelu estää myös tuholaisten ilmaantumista.

Koristesitruksia lannoitellaan kesäaikaan pari kertaa kuukaudessa. Helpoiten lannoittaminen käy veteen sekoitettavilla viherkasvilannoitteilla.

Kumkvatti l. kääpösitrus, Flör kukka&puutarha, Turku

Ympärivuotisesti viihtyäkseen sitrukset tarvitsevat lepokauden talviaikaan. Tämä tarkoittaa että lämpötilan tulisi talvella laskea n. 12-15 asteeseen ja vähennä kastelua. Talven pimeys ja kuiva huoneilma on haaste sitruksien selviytymiselle.


Koristesitrukset ovat kasviryhmien pirteitä väriläiskiä. Niiden siemeniä voi koittaa juurruttaa ja seurata pienen sitruspuun kasvua.

lauantai 1. heinäkuuta 2017

Kiinanrahapuu, lähetyssaarnaajakasvi eli supertrendy – kilpipiilea

Kummallisia lempinimiä kasvilla, joka on nyt näkyvillä kaikkialla. Me kasveista kiinnostuneet, emme ole voineet välttyä törmäämästä tähän pyöreälehtiseen kasviin sisustusjulkaisuissa tai some-maailmassa. Kilpipiilea löytynee varmasti meiltä useimmalta kasveja tällä hetkellä harrastavalta, sillä se on trendikkäistä trendikkäin.

Kilpipiilea ja rahapuut paperipussissa. Pakilan kukkatalo, Helsinki.

Kilpipiilean tieteellinen nimi on Pilea peperomioides. Tämän kasvin on alkujaan löytänyt Norjalainen lähetyssaarnaaja Kiinasta vuonna 1945. Tästä juontaa juurensa sen otsikossa kuvaamani lempinimet kiinanrahapuu ja lähetyssaarnaajakasvi. Kiinasta se on kulkeutunut Intian kautta Norjaan ja sitä kautta yleistynyt Pohjoismaiden kautta ympäri Eurooppaa saavuttaen sen nykyisen surpersuositun asemansa.

Kilpipiilealla on pyöreät lehdet suhteellisen pitkän lehtivarren päässä. Kasvin väritys on keskivihreä. Kilpipiilea sekoitetaan usein hyvin samankaltaiseen kilpimuoriin. Silminnähtävänä erona näillä kahdella eri kasvilla on lehtimuoto. Kilpipiilean lehti on muodoltaan täysin pyöreä kun taas kilpimuorella lehti on hitusen kyynelmäinen, siinä on pikkuruinen terävä kärki.

Valon leikkiä kilpipiilean pyöreillä lehdillä. Flör kukka ja puutarha, Turku.
Nuorena kasvina kilpipiilea on pensasmainen ja lehtiä kasvaa taajassa. Vanhemmiten kasvi kasvattaa runkoa ja lehtiä lähtee koko rungon matkalta. Kasvi näyttää hauskalle `antennimaiselle`, pitkän varren päässa keikkuvine pyöreine
lehtineen.

Kilpipiilea ei vaadi kovin valoista kasvupaikkaa. Hajavaloisessa tai puolivarjoisessa paikassa kasvi viihtyy ja lehdet kasvavat kookkaaksi. Liiassa paahteessa sen lehdet alkavat kellastumaan.

Kilpipiileaa kastellaan vasta kun pintamulta ruukussa on kuivahtanut. Kokeile multaa sormella ennen uutta kastelua. Liiallinen märkyys mädännyttää ja tappaa kasvin.

Tätä kasvia voit lannoittaa parisen kertaa kuukaudessa, kesäkuukausina. Tavalliset, käsikauppavalmisteina myytävät viherkasveille tarkoitetut lannoitteet soveltuvat hyvin. Itse suosin veteen sekoitettavia, liuosmaisia lannoitteita niiden helppokäyttöisyyden vuoksi.

Nuoren kilpipiilean pyöreät lehdet. Viherlassila, Turku.
Kilpipiilea on kiva kasvi, koska se kasvattaa juurelleen pieniä poikasia. Näitä voi irrottaa varovasti ja istuttaa uuteen ruukkuun ja antaa vaikka ystävällesi. Itsellänikin on tällainen vauva-kasvi, jonka sain tuttavaltani Susannalta.

Summasummarum kilpipiilea on helppo ja hauskannäköinen kasvi vaikkapa kasviksi jolla aloitat kasviharrastuksen!